Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                     RECEPTY

 

Poněvadž mám spoustu receptů, ráda bych je zveřejnila. Budu zde dávat pouze vyzkoušené recepty, abych neprodávala zajíce v pytli. Protože je tato rubrika nová, nemám ještě jednotlivá dílka nafocena, snad časem.......

 

Masarykovo cukroví

30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 10 dkg cukru moučky, 1 žloutek, 20 dkg lískových oříšků

Celé lískové oříšky namočíme na 1 hodinu do studené vody. Potom ze surovin zhotovíme těsto a celé oříšky do něj zamícháme. Tvoříme válečky o průměru asi 4 cm, které dáme do mrazničky ztuhnout. Pak z nich krájíme asi půl centimetru silná kolečka, která upečeme a obalujeme v cukru.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rumové kuličky s kondenzovaným mlékem (nepečené)

25 dkg tuku Lukana, 8 dkg kakaa, 20 dkg cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce Solamylu, 1 plechovka kondenzovaného mléka, 2-3 lžíce rumu

 

Všechny přísady rozpustíme na mírném ohni a dobře promícháme. Po vychladnutí dáme hmotu ztuhnout do ledničky. Pak lžičkou vykrajujeme kousky a tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau nebo v kokosové moučce.

Marcipán

8 dkg sušeného mléka, 8 dkg másla, 32 dkg moučkového cukru, několik kapek mandlové esence, 1 bílek

Vypracuje se těsto, nechá se v chladnu odpočinout, pak se v pocukrované formičce tvaruje a vyklápí.

 

Karamelové košíčky

250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 100 g máska, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr

Na krém: 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 150 g másla

Neotevřenou konzervu mléka ponoříme do vody a vaříme 2 hodiny. Pak ji necháme vychladnout. Ze všech přísad zpracujeme těsto. Formičky na košíčky vymažeme a vysypeme moukou a vtlačíme do nich těsto tak, aby zbylo místo na krém. Košíčky na plechu upečeme do růžova a pak vyklopíme. Máslo utřeme do pěny a po lžičkách vmícháme zkaramelizované mléko z konzervy. Košíčky plníme krémem. Povrch posypeme strouhanou čokoládou, čokoládovou rýží apod. Na košíčky můžeme samozřejmě použít i jiné, vyzkoušené těsto.

 

rucni-prace-1562a.jpg

 

Lázeňské kuličky (nepečené)

100 g bílé čokolády vložte do kastrůlku, podlijte trochou vody a za stálého míchání na mírném plameni rozpusťte. Vmíchejte 2 lžíce vlašských ořechů nasekaných nadrobno a 2 rozdrobené lázeňské oplatky. Z horké hmoty tvořte kávovou lžičkou malé hrudky, které nechte na vále ztuhnout.

 

Chrumky

8 dkg másla, 25 dkg cukru krupice, 10 dkg mletých ořechů, 1 lžička skořice, 2,5 dl šlehačky, 16 dkg Cornfleků

Na větší pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr. Za stálého míchání necháme zkaramelizovat, přidáme oříšky, skořici, šlehačku a vaříme do zhoustnutí. Po vypnutí přidáme lupínky. Plníme do papírových košíčků.

 

Doutníčky (nepečené)

160 g moučkového cukru, 140 g strouhaných ořechů, 40 g rybízové zavařeniny, šťáva z půl citrónu

Z cukru, ořechů, zavařeniny a citronové šťávy vypracujeme tužší těsto. Vložíme do masového mlýnku opatřeného tvarovacím nástavcem a z vytlačené hmoty krájíme tyčinky, které máčíme v čokoládové polevě. Doutníčky dáme na tác vyložený alobalem a necháme ztuhnout.

 

Dvoubarevné oříškové cukroví

I. těsto: 300 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky

II. těsto. 4 žloutky, 150 g práškového cukru, 210 g mletých ořechů, tabulka čokolády nebo trochu kakaa, rybízová marmeláda, tuk na vymazání

Z hladké mouky, cukru, másla a žloutků rychle zpracujeme na vále těsto, rozválíme na tenkou placku, pomocí válečku přendáme na plech potřený tukem a dáme do vyhřáté trouby napolovic upéci. Zatím se připraví druhá hmota. Žloutky třeme s cukrem do zpěnění, přimícháme mleté ořechy, čokoládu nebo kakao a z bílků sníh. Když je první těsto zpola upečené, potřeme je rybízovou marmeládou, na to rozetřeme druhé těsto a ještě na chvíli v mírné troubě zapečeme. Dosud vláčné po vytažení z trouby nakrájíme na proužky.

 

Pumpernikl

30 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru moučka, 1 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 2 lžíce medu, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky rozemletého nového koření, 4 mleté hřebíčky, špetka pepře  Náplň: povidla, ořechy

Těsto zpracovat, nechat uležet v alobalu 24 hodin v chladničce, potom rozdělit na 6 dílů, vyválet placky dlouhé na šířku plechu. Každou placku pomažeme povidly, poklademe těsně vedle sebe vlašskými ořechy, přeložíme obě strany ke středu těsně přes sebe a dáme na plech s pečícím papírem. Peče se v mírné, předem vyhřáté troubě. Po mírném vychladnutí se zabalí do alobalu a nechá se uležet. Vydrží i 2 měsíce, pokud se nesní.... 

 

Perníčky

70 dkg hladké mouky, 20 dkg medu, 25 dkg mletého cukru, 15 dkg sádla, 4 celá vejce, 2,5 dkg jedlé sody

Koření: hřebíček, badyán, skořice, zázvor, muškátový květ, nové koření, anýz, fenykl, vše jemně mleté, na špičku nože každého druhu

Suché přísady dobře promícháme, přidáme sádlo, vejce, med a cukr. Smícháme dohromady a vymícháme v hladké těsto. Necháme odpočívat nejméně 12 hodin. Vyvalujeme na sílu 2 mm. Před pečením potřeme vodou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

Poleva: 15 dkg cukru, 1 bílek

 

Bublanina (tento recept se mi osvědčil nejvíc ze všech dostupných receptů na bublaniny)
 

4 vejce, 16 dkg polohrubé mouky, 14 dkg mletého cukru, 1 dl mléka, 1 dl oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ovoce (ostružiny, třešně...)


V míse ušleháme cukr se žloutky, pak přidále olej, mléko a vanilkový cukr. Přidáváme mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva a špetku soli, Do vzniklého řidšího těsta přidáme ušlehaný sníh, zamícháme a nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a poklademe ovocem, které můžeme obalit v mouce, ať se nepropadává na dno. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 st. C asi 20 minut.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rebarborový koláč

300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 1 žloutek

Náplň: 500 g rebarbory, 40 g strouhanky, 10 g másla, 100 g moučkového cukru, mletá skořice, 50 g hrozinek, 50 g ořechů. Rebarboru pokrájíme na plátky, posypeme na másle opraženou strouhankou, cukrem a skořicí, přidáme posekané ořechy a hrozinky a vše promícháme.

Mouku smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme tuk, potom vejce a žloutek a vypracujeme těsto.Těsto rozválíme na plech, potřeme rebarborovou náplní a ve vyhřáté troubě upečeme. Vychladlý koláč pocukrujeme.


Perníkový závin

28 dkg hladké mouky, 2 celá vejce, 7 dkg práškového cukru, 7 dkg medu, na špičku nože jedlé sody, 3 lžíce oleje, lžička koření do perníku (nemusí být, ale je to s ním chutnější)
 

Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Pak ho rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na placku, jako když děláme závin. Rozválené těsto pomažeme povidly nebo marmeládou. Posypeme krájenými ořechy, kandovaným ovocem a hrozinkami. Stočíme stejně jako závin, pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme péci . Necháme naskočit v rozpálené troubě a pak pomalu dopékáme. Po vychladnutí krájíme na plátky. Kdo chce, může potřít čokoládvovou polevou a posypat kokosem.

Obrazek

 

 


 

 

 

 

 

 

Mřížkový koláč od Lidušky

12 dkg másla, 12 dkg cukru, 30 dkg hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce mléka (podle potřeby, nemusí být), půl prášku do pečiva - ze všech surovin zhotovíme těsto.

Náplň: nastrouhaná jablka, skořicový cukr a nasekané ořechy.

Na vymazaný a vysypaný plech rozválíme tak 3/4 těsta, potřeme náplní za jablek a nahoru dáme mřížky ze zbytku těsta.

 

Cikánské řezy

20 dkg hladké mouky, 15 dkg másla nebo Hery, 7 dkg cukru, 4 žloutky

Náplň: Do rendlíku připravíme 16 dkg nasekaných ořechů, 4 dkg kakaa, 28 dkg mletého cukru, trochu skořice a 4 bílky. Mícháme a zahříváme, až je směs teplá.

Těsto zpracujeme, rozválíme na vymazaný plech. Napolo upečené vyndáme, pomažeme marmeládou a potřeme teplou náplní. Pak dáme dopéct. Teplé krájíme na řezy nožem namočeným ve vodě.

 

nj-162a.jpg


 

Reveňové knedlíky

500 g tvarohu, 250 g dětské krupičky (může být i polohrubá mouka), špetka soli, 2 žloutky, trochu mléka, hrubá mouka na prkénko, reveň, krystalový nebo hnědý třtinový cukr.

Tvaroh osolíme a promícháme se žloutky, krupičkou nebo moukou a 2-3 lžícemi mléka. Zpracujeme vláčné těsto a necháme hodinu odpočinout. Reveň očistíme, nakrájíme na kostky, dáme do cedníku a přelijeme vroucí vodou. Necháme odkapat. Z těsta nakrájíme stejné kousky, zploštíme a poklademe kousky reveňe a cukru. Knedlíky zakulatíme a vaříme podle velikosti 8-10 minut. Vyjmeme a odkapané na talířích posypeme cukrem a polijeme máslem.

 

 

Florentinky
 

 

Do husté kaše uvaříme 0,25 l mléka, 120 g moučkového cukru, 60 g másla a 30 g polohrubé mouky. Do vychladlé kaše vmícháme 150 g nasekaných ořechů, 100 g rozinek a 100 g nasekaného kandovaného ovoce. Z těsta tvoříme placičky a pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem. Vychladké florentinky máčíme v čokoládě.

 

rucni-prace-1568a.jpg

 

Žloutkové řezy

25 dkg másla a 25 dkg cukru utřít a přidat střídavě 15 dkg hrubé mouky, z 5 bílků sníh, 20 dkg mletých ořechů a trošku prášku do pečiva. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Upečené horké polijeme žloutkovou polevou:  5 žloutků, 20 dkg mletého cukru, trochu rumu, 1 vanilkový cukr.

 

rucni-prace-1570a.jpg

 

Ořechová bábovka

10 dkg hrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 15 dkg mletých ořechů, 4 vejce, 1 velké jablko, 1/2 prášku do pečiva

Cukr utřeme se žloutky, vmícháme nastrouhané jablko, ořechy, mouku s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Pečeme v mírné troubě ve vymazané a vysypané formě.

 

Výborný chlebíček

4 vejce, 80 g moučkového cukru, 1 lžíce tuku, 80 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 200 g směsi kandovaného ovoce, posekaných ořechů, rozinek a posekané čokolády (nebo čokoládové rýže), tuk a hrubá mouka na vymazání formy na biskupský chlebíček

Žloutky s cukrem a tukem ušleháme do husté pěny, můžeme přidat citronovou šťávu. Z bílků ušleháme pevný sníh a střídavě s moukou s práškem do pečiva ho vmícháme do žloutků. Pak přidáme směs ořechů, rozinek, kandovaného ovoce a sekané čokolády. Vlijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy.  Pečeme v mírné troubě. Hotový chlebíček polijeme čokoládovou polevou nebo jen pocukrujeme.

 

 rucni-prace-1644a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrudky z ovesných vloček

120 g másla, 120 g práškového cukru, 1 vejce, 120 g ovesných vloček, 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, vanilkový cukr, 7 dkg rozinek nebo brusinek, můžeme přidat sezamové semínka atd.

Máslo, cukr a vejce mícháme do pěny. Do vymíchaného těsta dáme ovesné vločky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozinky. Z těsta klademe hromádky na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je ve vyhřáté troubě.

rucni-prace-4142.jpg

Chléb

Do mísy vsypeme 1 hrnek polohrubé mouky a dva hrnky mouky hladké, 2 lžičky soli,  1 lžičku chlebového koření nebo drceného kmínu, 1 vrchovatou lžičku sušeného droždí, hrst slunečnicových semínek a 2 lžíce osmažené cibule (nemusí být).

Vše zamícháme, přilijeme 1 a půl hrnku studené vody. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Ideální je těsto vytvořit večer a nechat vykynout do rána. Ráno těsto vlijeme do mísy z varného skla, vyložené pečicím papírem. Přikryté víkem pečem 3/4 hodiny při teplotě 200 stupňů, pak víko odkryjeme a pečeme ještě 1/4 hodiny při teplotě 150 stupňů.

 

rucni-prace-4113a.jpg

 

Jablkový dort bez pečení

5 větších jablek
8 lžic krystalového nebo třtinového cukru
600 ml vody
2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
2 lžičky citronové šťávy
1 balíček dětských piškotů

Postup:

Jablka (asi 1 kg) oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostky. Jablka a cukr zalijte v hrnci 200 ml vody a vařte asi 5 minut. 2 sáčky vanilkového pudinku rozmíchejte ve 400 ml studené vody a nalijte do směsi jablek. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi jednu minutu, až začne želírovat.

Klasickou dortovou nebo plastovou formu vyložte piškoty a navršte na ní asi 2 cm jablečno-pudinkové směsi. Toto množství vystačí asi na 3 vrstvy piškotů, které vždy prokládejte horkou směsí. Dort nechte vychladnout při pokojové teplotě, následně vychlaďte v ledničce.

Může se ozdobit ušlehanou šlehačkou nebo oslazenou zakysanou smetanou.

 

Crumble s rebarborou

Rebarbora, 3/4 hrnku cukru (nejlépe třtinový)

Drobenková směs: 1/2 hrnku ovesných vloček (nemusí být), 1/2 hrnku nasekaných ořechů, 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 80 g másla, lžička skořice

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Prosypeme je cukrem a necháme asi dvě hodiny vypotit.

Pak zpracujeme  rukama drobenkovou směs z ovesných vloček, ořechů, hrubé mouky, cukru, skořice a másla.

Do menšího pekáčku vymazaného máslem (nebo vyloženého pečícím papírem) rozprostřeme rebarboru, na ni vysypeme drobenkovou směs a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny. Jí se teplé, s kopečkem zmrzliny, šlehačky nebo řeckého jogurtu.

 

Medovníkové kuličky

Těsto: 500 g hladké mouky,  20 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g rozpuštěného másla, 4 lžíce medu

Krém: 1 karamelové kondenzované mléko, 1 máslo

Z těsta uděláme beztvaré placky a upečeme asi na 180 stupňů. Necháme vychladnout. Mezitím si uděláme krém ze změklého másla a karamelového kondenzovaného mléka.

Vychladlé těsto rozdrobíme na drobečky. Trochu drobečků odložíme na obalování kuliček. V míse smícháme drobky s krémem, vytvoříme kuličky, které potom obalujeme ve drobečcích.

dscn2316.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pecičky na svetru

(irca.spinkova@seznam.cz, 2. 2. 2008 13:36)

Dobré odpoledne, chtěla bych Vás moc pochválit za vytvořené věcičky - obzvláště decoupage je nádherná. Zároveň mám na Vás prosbu - zda by jste mi nemohla poradit jak vytvořit "pecičky" na miminkovském svetru, moc by se mi líbily na svetr pro mou dceru Dominiku.
Předem moc děkuji Irena

Pumpernikl - dotaz

(Nada Vystejnova, 30. 1. 2008 23:07)

Milusko, prosim Te, Pumpernikl po ulezeni se kraji na mensi kousky a kolik rozvalenych placek vleze na jeden plech? Nedovedu si to predstavit. Diky za odpoved.